Historia

Viruddenloppets histora startar 2007 eller 2008, ingen vet riktigt. Virudden Utveckling AB, företaget som tagit över den gamla skolan, hade diskussioner om olika aktiviteter och projekt som kunde genomföras i När. Man hade noterat att det var många som var ute och sprang på vägarna på somrarna, så varför inte arrangera ett motionslopp i När. Virudden diskuterade med När IF och idrottsföreningen tog på sig ansvaret att genomföra en tävling 2009. Med begränsad marknadsföring kom 40 löpare till start och responsen var bra, detta kunde utvecklas och bli större.

2010 satsades det lite mer. En webbsida iordningsställdes, sponsorer skänkte priser till loppet, Gotlands löparelit bjöds in och affischer runt om på södra Gotland skulle locka fler löpare. Banan ändrades, nu kunde man välja mellan att springa 5 eller 10 km och man passerade idrottsplatsen flera gånger. Det blev succé och 160 löpare anmälde sig.

Stämningen var på topp när starten gick och många familjemedlemmar stod och hejade på sina anhöriga längs med banan i den fina sommarkvällen. Mest applåder fick den gotländska löparstjärnan Gabriella Samuelsson, hon skulle några veckor efter Viruddenloppet springa Marathon-EM i Barcelona och detta var hennes genrep. Givetvis vann Gabriella Viruddenloppet överlägset, men tyvärr skadade hon sig några dagar efter, så det blev inget Marathon-EM. Återigen var responsen från löparna bra, man uppskattade det enkla mysiga arrangemanget, alla trevliga och glada funktionärer och det fina prisbordet med bland annat priser från gårdsbutiker i När.

2011 var siktet ännu högre ställt. Närbor, laubor, bursbor och motionärer på södra Gotland hade fått upp ögonen för loppet och börjat träna. Samtidigt lockade loppet till sig elitlöpare, eftersom förstapriset var flygbiljetter med Gotlandsflyg. Snacket började gå och plötsligt hade 260 löpare anmält sig till loppet. Den sista anmälningen kom från en viss Anders Södergren från Östersund, det visade sig vara skidåkaren och OS-guldmedaljören Anders Södergren.

Återigen hoppades alla på en solig underbar sommarkväll, med stor publik och skön stämning. Tyvärr blev det inte så, sommarens värsta regnoväder drog in över sydöstra Gotland denna torsdagskväll och det regnade konstant under hela loppet. Trots det kom nästan alla löpare till start och ytterst få avstod från att springa. Anders Södergren vann inte loppet, tre duktiga stockholmare var före honom och bäste gotlänning på herrsidan kom först på femte plats. Vinnaren sprang de 10 km på 32:38, en mycket bra prestation i regnet och blåsten

260 löpare anmälde sig 2011, men det kunde varit fler. Det fanns en begränsning i den manuella tidtagningen, så det blev att tacka nej till löpare. Året efter fanns det inte någon begränsning, eftersom ett företag som heter Racetimer kom till Gotland och hjälpte till med tidtagningen. De är specialister på tidtagning och använder sig av RFID-chip som sitter i nummerlappen. Direkt efter målgång finns alla löpares resultat på internet. Under 2012 introducerades även en ungdomsklass för killar och tjejer upp till 15 år.

Precis som 2011 var vädrets makter inte med oss 2012, det regnade och blåste rejält. 400 löpare var anmälda, men alla kom inte till start och slutligen kom 333 duktiga löpare i mål. 33 av dessa var ungdomar under 15 år.

Viruddenloppet 2014 blev en succé. Äntligen var det fint väder och för första gången hade vi en barnklass. Över 100 barn sprang en bana på cirka 600 m. Totalt hade vi fler än 500 löpare anmälda. Karin Johansson som satte nytt banrekord på 5 km för damer med tiden 19:23.

2015 och 2016 hade vi närmare 600 löpare och en hörlig stämning på När IP. Martin Öhman sprang in nytt banrekord 2015 på 10 km och Ida Kellström fixade banrekord på 5 km 2016.

2018 utökade vi tävlingen med en 15 km-sträcka som gick ut på Närsholmen och rundade fyren och vi införde även en klass för löpare med hundar.

2020 och 2022 fick vi ta en paus på grund av pandemin, men 2022 är vi tillbaka igen.

Viruddenloppet är nu en tradition för många, torsdagen efter Stångaspelen åker man till När och springer. Viruddenloppets löpare är en härlig mix av gotlänningar, sommargotlänningar och turister. Några springer väldigt snabbt, men de flesta joggar i sitt eget tempo. Gemensamt för alla löpare är att de gillar vårt lopp, vi får mycket uppskattning och beröm och givetvis är vi glada för det.

De som kommer först i mål är givetvis vinnare, men det finns fler vinnare. Dels tjänar När IF en slant på evenemanget, löparna som deltar tränar och mår bättre, När sätts på kartan, får uppmärksamhet och människor från hela Sverige kommer till socknen. Bara en massa vinnare!

Banrekord

Herrar 10 km Lars Södergård, Vallentuna FK 32:38 (2011)
Damer 10 km Gabriella Samuelsson, VIF Gute 35:53 (2010)
Herrar 5 km Erik Norrbom, Turebergs FK 15:41 (2012)
Damer 5 km Karin Johansson, IF Linnéa 19:23 (2013)
Killar 5 km Albin Lillieström, Ljungsbro (15 år) 18:23 (2012)
Tjejer 5 km Emelie Jakobsson, Älta (15 år) 21:38 (2012)